Prijava

Vijesti

 Klimatske nevolje 2008.

9. siječnja 2009.
Početna stranica

Lani smo imali 210 prirodnih katastrofa više nego ove godine, no materijalne i ljudske žrtve su ipak veće. Azija je u 2008. opet bila poprište najtežih prirodnih katastrofa.

Prirodne nepogode diljem svijeta odnijele su u 2008. više od 220.000 života i uzrokovale materijalnu štetu od 200 milijardi dolara, objavila je druga po veličini svjetska tvrtka za reosiguranje Munich Re. Premda je broj prirodnih katastrofa manji nego lani (750 naprema 960), 2008. je "među najcrnjim" godinama, uz 2005. koju su obilježili uragani i 1995. kada se dogodio razorni potres u Kobeu, navodi Munich Re.

Niz tropskih oluja i potres koji je u svibnju pogodio jugozapad Kine (Sečuan) odnijeli su velik broj ljudskih života i pričinili su golemu financijsku štetu, ističe se u izvještaju.


 

 


"Nastavlja se dugoročna tendencija koju uočavamo: klimatske promjene su počele i najvjerojatnije sve češće uzrokuju ekstremne vremenske prilike, kao i prirodne nepogode koje su s time povezane", rekao je Torsten Jeworrek, član upravnog odbora tvrtke. Svijetu su "potrebni učinkoviti i obvezujući propisi o ispuštanju ugljikova dioksida u atmosferu kako bi se usporile klimatske promjene i kako budući naraštaji ne bi bili izloženi klimatskim nepogodama koje će teško moći nadzirati", dodao je.

Azija je u 2008. opet bila poprište najtežih prirodnih katastrofa. Uragan Nargis koji je početkom svibnja pogodio jug Mjanmara usmrtio je više od 135.000 ljudi, a potres u kineskoj pokrajini Sečuanu pričinio je najtežu gospodarsku štetu (oko 85 milijardi dolara) u 2008., ističe Munich Re, čiji se stručni izvještaji o prirodnim katastrofama iznimno cijene u svijetu.


Izvor: Hina

Komentari


 

Usluge

Otkup i odvoz
Građevinske djelatnosti
Najam kontejnera

Vijesti iz ekologije

© 2010 - 2015 Sirovina d.o.o. Izrada web portala » Considero.hr